Studiereis Vlaanderen maart 2024

Programma

Ook bij onze zuiderburen zijn er bijzondere kinderopvangorganisaties en mooie voorbeelden van de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Tijdens de studiereis Vlaanderen bezoeken een aantal inspirerende plekken in en rond Brugge en Gent. In Vlaanderen gaan kinderen al vanaf 2 ½ jaar naar school. Wat zijn hier de voor- en nadelen van? Ook krijgen we informatie over de Gentse Brede School.

Praktische informatie

Dit bezoek zal plaatsvinden van zondag 10 maart tot en met dinsdag 12 maart 2024. De reis is bestemd voor directeuren/managers, pedagogen en beleidsmedewerkers en adviseurs. De kosten bedragen € 1.095,- op basis van 2 hotelovernachtingen in een eenpersoonskamer in een 3-sterren hotel in Brugge. In deze prijs zit alles inbegrepen, inclusief een bezoek aan 4 inspirerende locaties. Niet in begrepen zijn de uitgaven van drankjes tijdens het eten en uw persoonlijke uitgaven. Deze zijn voor eigen rekening. 

Waarom een bezoek aan Vlaanderen?

 • In Vlaanderen gaan de meeste kinderen vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool. Een situatie waarover in Nederland discussie is ontstaan. In de kleuterschool kunnen groepen van 24 kinderen met één medewerker zijn.
 • Er zijn bijzondere en inspirerende scholen en kindercentra aanwezig.
 • België ook een systeem kent van gastouders en van private (commerciële) en non-profit kinderopvang.
 • In Gent veel ervaring is met de brede school.

Mogelijke programmaonderdelen (onder voorbehoud)

 • Inleiding over het Vlaamse systeem van onderwijs en kinderopvang
 • Bezoek aan Freinet Kindcentrum De Tandem in Brugge. In de Tandem gebeuren veel dingen net even wat anders dan bij andere kindcentra. Directeur Mike Goudeseune houdt er van om buiten de lijntjes te kleuren en heeft creatieve ideeën. Ouderbetrokkenheid is een groot goed op de Tandem en samenwerking tussen de kinderopvang en het onderwijs is gegarandeerd door met één team te werken. 
 • Kinderdagverblijf de Speelboom in Oostende. Ook bij dit kinderdagverblijf is het contact met ouders heel belangrijk. Daarnaast hebben zij een inspirerende visie en benadering op spelen. 
 • Kinderdagverblijf de Tierlantuin in Gent is een groene oase met uitdagende speelmogelijkheden voor baby’s en peuters. Er wordt nauw samengewerkt met de ouders en er zijn veel contacten met de buurt. 
 • Biologisch kinderdagverblijf de Biotoop in Gent werkt volgens de visie van Reggio Emilia, heeft een eigen biokeuken en ontwikkelt haar eigen spelmateriaal. 
 • Een presentatie over de Gentse Brede School.
 • Stadswandeling door het historische Brugge.

Totaal aantal deelnemers: maximaal 20 personen.

Reisleiding: Gertrude Abbring


Reis- en annuleringsvoorwaarden:

Na inschrijving ontvangt u van ons per e-mail een bevestiging met daarbij een factuur met een aanbetaling van
€ 250,-. Na ontvangst van dit bedrag is uw deelname definitief. 10 weken voor vertrek van de reis ontvangt u van ons de factuur met het resterende bedrag van de reissom.

Bij annulering tot 15 weken voor vertrek van de reis ontvangt u de helft van de aanbetaling retour. Bij annulering in de periode 15 tot 9 weken voor vertrek krijgt u de aanbetaling niet retour. Bij annulering na 9 weken voor vertrek van de reis bent u de gehele reissom aan Childcare International verschuldigd. U kunt zich wel laten vervangen door een ander persoon. Daaraan kunnen kosten verbonden zijn bij het overzetten van de tickets en wordt er € 50,- administratiekosten in rekening gebracht. 

U dient zelf zorg te dragen voor aan annulerings- en reisverzekering.