Succesvolle bso voor 8+

Succesvolle bso voor 8+. Wat is het recept? 

 

Via onderstaande link kun je de presentaties van het seminar downloaden:

Download Presentaties CCI-seminar BSO+

Mocht je problemen ondervinden, stuur dan een mail naar:

seminar@childcareinternational.nl

 

Inschrijven voor seminar 14 februari is niet meer mogelijk. Kenmerk van de seminars van ChildCare International is de kleinschaligheid. We vinden het belangrijk dat bezoekers de kans krijgen om deel te nemen aan discussies en vragen. Daarom is er een herhaling van dit seminar gepland op 14 maart  2017 van 9.30 tot 13.15 inclusief lunch.

14 februari 2017  => volgeboekt

14 maart 2017 => volgeboekt

Locatie:
Zaalverhuur 7
Bollenhofsestraat 138a
3572 VT Utrecht
De routebeschrijving vindt u op: http://www.zaalverhuur7.nl/bollenhofsestraat-routebeschrijving/

Wat maakt een bso aantrekkelijk voor kinderen vanaf 9 jaar zodat ze er graag willen blijven en er niet voor kiezen om naar huis te gaan? Wat is belangrijk in de vrijetijdsbesteding van kinderen in deze leeftijdsgroep?
Veel kinderen haken af als zij een jaar of 8, 9 of ouder zijn. Om verschillende redenen komen ze minder graag en kiezen ze ervoor om van de bso af te gaan.
Wat zijn de sleutelfactoren die een bso ook voor de oudere kinderen succesvol kunnen maken?
Tijdens dit seminar presenteren we succesvolle ervaringen uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld, bij de Maria Fritidsklubb in Stockholm gaat meer dan 80 procent van de 10-jarigen en ouder naar de bso terwijl dat percentage bij andere scholen op 25 procent ligt. Wat is de sleutel tot hun succes?
Een expert gaat in op de vraag wat belangrijk is in de vrijetijdsbesteding van kinderen in deze leeftijd.
Het doel van dit seminar is om samen een top 10 samen te stellen van de belangrijkste succesfactoren voor een aantrekkelijke bso voor 8+


Doelgroep:

  • Professionals die zich bezighouden met de opvang en ontwikkeling van kinderen vanaf 9 jaar,
  • Managers uit de kinderopvang, ikc’s en brede scholen,
  • Pedagogen en staffunctionarissen.


Programma

09.30 – 10.00 uur Inloop en registratie met koffie en thee

10.00 – 10.10 uur Welkom en inleiding van het thema. Door Serv Vinders, CCI

10.10 – 10.30 uur

Wat is belangrijk is in de vrijetijdsbesteding van kinderen van 8 tot 13 jaar

Welke lessen kunnen BSO’s daaruit trekken voor hun werkwijze en aanbod? Wat is er bekend uit onderzoek? Door Froukje Hajer

Froukje Hajer heeft altijd gewerkt vanuit een visie op de vrije tijd, en het non formele leren van kinderen. Vanuit de vrijetijdspedagogie ontwikkelde zij bijscholingen voor kinderwerk en BSO en Brede school. Zij publiceerde methodiek- en praktijkuitgaven op het terrein van het jeugdwelzijnswerk, verlengde schooldag, brede school en IKC’s. Het belang van spelen is een rode draad in haar werk voor kinderen in de bassischoolleeftijd.  Ze is voorzitter van het Platform Ruimte voor de jeugd en initiatiefneemster van het Speelforum.

10.30 – 11.00 uur Presentatie over de Maria Fritidsklub uit Stockholm, video en interview met Kenneth Sundman door ed Hoekstra, CCI, over waarom deze bso zo succesvol is.

De Maria Fritidsklubb is een grote BSO met meer dan 300 kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Deze BSO biedt sport, handvaardigheid, muziek en film onder leiding van vakkrachten aan. Sleutelbegrippen zijn vrijheid voor de kinderen om te kiezen wat ze willen doen en goed luisteren naar wat kinderen graag willen doen op de BSO. Ze hebben bijvoorbeeld de snelste computers en de nieuwste games.

11.00 – 11.15 uur Pauze

11.15 – 12. 15 Presentatie van drie of vier succesvolle projecten met behulp van vlogs gemaakt door de kinderen en korte toelichtingen door de leidinggevenden van de bso’s. Na elke presentatie is er tijd om vragen te stellen.

CLUB Kompas, Vlietkinderen Kinderopvang. Door Yvonne Bood, marketingcommunicatie adviseur Vlietkinderen.

Club Kompas is gekoppeld aan een basisschool en bestaat uit een grote woonkeuken, een chillruimte, een muziekkamer, een bouwkamer, een atelier en een tafeltennis/toneelruimte. De naam zegt het al, het is meer een vrijetijdsclub waar oudere kinderen binnen onze opvang veel uitdagende activiteiten kunnen beleven. De kinderen worden intensief betrokken bij het ontwikkelen van het aanbod van de BSO.

 

NSO Robinson, De Lange Keizer, Delft

NSO Robinson is voor stoere jongens en meiden die graag buiten willen spelen en ontdekken. Ze komen bij elkaar in een scoutinggebouw en gaan regelmatig samen met een p.m.’er in kleine groepjes op pad. De stamgroep pakt de rugzak in met spullen die nodig zijn voor de activiteit, proviand en drinken voor onderweg. Natuurlijk kunnen kinderen ook ‘thuis’ in de BSO blijven.

 

BSO De Schildersbuurt, Groningen

Een BSO voor kinderen van 3-16 jaar ingedeeld in groepen van 3 tot 6, 5 tot 7, 7 tot 10 en 10 tot 16 jaar. Een uitdagend gebouw met vele mogelijkheden en een zeer uitgebreid aanbod met veel cursussen en activiteiten. Maar ook veel activiteiten buiten, zoals huttenbouwen en een kampeerboerderij. Naast het reguliere personeel ook veel inzet van freelance docenten.

Leidraad voor de BSO is spelen, spelen en nog een spelen.

12.15 – 12.45 uur Discussie met deelnemers over wat de belangrijkste kenmerken zijn van een bso die voor kinderen vanaf 9 jaar aantrekkelijk is. Samen een top 10 samenstellen.

12.45 – 13.15 Lunch en napraten

Inschrijven: Voor het seminar op 14 maart 2017.

Locatie: Restaurant Griftpark, Blauwkapelseweg 30, 3572 KC Utrecht

Kosten: € 147,50 incl. lunch en BTW

Inschrijven: Ga direct naar het inschrijfformulier of bezoek onze website:www.childcareinternational.nlHeeft u vragen? U kunt ons ook e-mailen.