We kennen allemaal de bijzondere geschiedenis van de kindercentra in Reggio Emilia. Deze aanpak heeft een grote invloed gehad op professionals in vele landen. Ook in Pistoia zijn ze geïnspireerd geraakt door het gedachtegoed van Reggio. Ze hebben deze manier van werken vanaf de jaren ‘70 geïntegreerd en vertaald naar hun eigen omgeving. Educatie, ontwikkeling, de voorbereide speelomgeving, documenteren en de relatie met de gemeenschap zijn de sleutelbegrippen in hun werkwijze. In Pistoia vindt men prachtige kindercentra met grote zorg voor de ruimte. Pistoia is ondertussen uitgegroeid tot een bekende bestemming voor een beperkt aantal studiereizen voor professionals werkend in de kinderopvang. Alle deelnemers van de CCI-reizen waren zeer onder de indruk van deze kinderopvang en voorschoolse educatie. Daarnaast biedt deze reis ook een uitstap naar het culturele en historische Florence.

 

Praktische informatie
Dit bezoek zal plaatsvinden van zondagochtend tot woensdagmiddag. De reis is bestemd voor directeuren/managers, pedagogen en beleidsmedewerkers en adviseurs. De geraamde kosten (nog niet definitief) bedragen € 1.250,00 op basis van een eenpersoonskamer in een 3 sterren hotel. In deze prijs zit alles inbegrepen behalve de drankjes tijdens het eten en uw persoonlijke uitgaven. We vliegen zondag van Amsterdam naar Florence (vertrek 10.05 uur, aankomst 12.05 uur) en woensdag weer terug (vertrek 12.45 uur, aankomst 15.00 uur).

Programma in hoofdlijnen:

  • Een inleiding door een beleidsmedewerker van de gemeentelijke dienst over organisatie, uitgangspunten en pedagogiek van de kinderopvang en voorschoolse educatie.
  • We bezoeken onder andere een KDV 0-3 jaar (Asilo Nido), een voorschool 3-6 jaar (Scuola dell’Infanzia), een thematisch activiteitencentrum voor groepen van de voorschool en de basisschool. In elk centrum is ruimschoots de tijd om de werkwijze aan den lijve te ondervinden en vragen te stellen aan medewerkers. 
  • Een rondwandeling door het middeleeuwse stadje Pistoia.
  • Bezoek op zondagmiddag aan de stad Florence o.l.v. een fantastische gids.

Totaal aantal deelnemers: maximaal 15 personen.

Reisleiding: Gertrude Abbring