In Berlijn speelt de kinderopvang een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Om die reden heeft de regering van Berlijn een curriculum (Bildungsprogramm) voor de kinderopvang verplicht gesteld. Andere belangrijke ontwikkelingen zijn:

  • een verplichte taaltest voor alle kinderen van vier en een half jaar;
  • een extra aanbod rondom taal voor kinderen die slecht Duits spreken;
  • een verplicht Sprachlern Tagebuch (portofolio voor alle kinderen).

Vanaf 2005 maakt de BSO een integraal onderdeel uit van de basisschool. In Duitsland gaan kinderen vanaf 0 (in de praktijk vanaf 1 jaar) tot 6 jaar naar het KDV (Kita). In het kader van de IKC-vorming in Nederland is het interessant om te zien en te leren wat het aanbod is, de pedagogiek en de leerdoelen zijn voor de kinderen van 3 tot 6 jaar. In de deelstaat Berlijn is de kinderopvang voor een vastgesteld aantal uren gratis te bezoeken door alle kinderen.

We bezoeken 3 verschillende locaties. Uiteraard is er ook tijd voor een nadere kennismaking met de stad Berlijn.

Praktische informatie
Dit bezoek is van zondagochtend tot dinsdagavond. De reis is bestemd voor directeuren/managers, pedagogen, pedagogisch coaches, IB-ers en beleidsmedewerkers en adviseurs. De geraamde kosten (nog niet definitief) bedragen € 1.000,- op basis van een eenpersoonskamer in een 3-sterren hotel. In deze prijs zit alles inbegrepen behalve de drankjes tijdens het eten en uw persoonlijke uitgaven. We reizen per trein, met gezamenlijk vertrek vanuit Amersfoort (vertrek Amersfoort op zondag rond 9.30 uur, aankomst Berlijn  rond 16.15 uur) en dinsdagmiddag terug (vertrek Berlijn rond 14.30 uur, aankomst Amersfoort rond 20.30 uur).

Programma in hoofdlijnen:

  • Inleiding is het Berlijnse systeem van kinderopvang en onderwijs.
  • Bezoek aan een Montessori Kita.
  • Bezoek aan een Kita in een verbouwde parkeergarage in de multiculturele wijk Kreuzberg.
  • Bezoek aan school in een achterstandswijk die uitzonderlijke goede academische resultaten behaalt en waarbij de BSO volledig in het onderwijs is geïntegreerd.
  • Bezoek aan een derde nog nader te bepalen Kita of een fietstocht langs de voormalige muur en hoogtepunten van Berlijn o.l.v. een Nederlandstalige gids.

Totaal aantal deelnemers: maximaal 20 personen, minimaal 16 personen.

Reisleiding: Gertrude Abbring & Serv Vinders

 

Reis- en annuleringsvoorwaarden:

Na inschrijving ontvangt u van ons per e-mail een bevestiging met daarbij een factuur met een aanbetaling van
€ 250,-.  Na ontvangst van dit bedrag is uw deelname definitief. 10 weken voor vertrek van de reis ontvangt u van ons de factuur met het resterende bedrag van de reissom.

Bij annulering tot 15 weken voor vertrek van de reis ontvangt u de helft van de aanbetaling retour. Bij annulering in de periode 15 tot 9 weken voor vertrek krijgt u de aanbetaling niet retour. Bij annulering na 9 weken voor vertrek van de reis bent u de gehele reissom aan Childcare International verschuldigd. U kunt zich wel laten vervangen door een ander persoon. Daaraan kunnen kosten verbonden zijn bij het overzetten van de tickets en wordt er € 50,- administratiekosten in rekening gebracht. 

U dient zelf zorg te dragen voor aan annulerings- en reisverzekering.