Informatie

In Berlijn is in 2004 besloten om BSO (Hort) en basisonderwijs samen te brengen. Dit wordt de Ganztagsschule genoemd. Daarnaast heeft Berlijn verschillende zeer interessante KDV en BSO’s vanwege hun pedagogiek en werkwijze. Berlijn als nieuwe swingende hoofdstad van Europa hoeft geen verdere inleiding meer.

Reviews

Berlijn – maart 2017

Marijke van Amersfoort Directeur Basisschool Samenspel Amsterdam ZO

Wij zijn met ons team van 47 pers 4 dagen naar Berlijn geweest. In Berlijn hebben we scholen bezocht die pasten bij onze interesse. Daarbij hebben we vooral gelet op techniekaanbod, passend (inclusief) onderwijs en brede school. Daarnaast zijn we ook de cultuur niet vergeten. Een dansavond, een theateravond, een fietstochtje langs de muur een bezoek aan het techniekmuseum en interessante rondwandelingen langs Berlijnse highlights maakte onze reis compleet. De reis was prima verzorgd. Een fijn hotel en steeds weer andere restaurants voor lunch en diner. Kortom alles erop en er aan. Ons team geeft een groot compliment aan Ed Hoekstra die deze reis perfect voor ons heeft georganiseerd.

Berlijn – juni 2016

Dr. Karin Hoogeveen, senior adviseur/onderzoeker Sardes

Ik kijk met veel plezier terug op de reis naar Berlijn. Mijn belangstelling ging uit naar de manier waarop onderwijs en BSO een integraal geheel vormen. Daar hebben we voorbeelden van gezien. Het viel me op dat er grote verschillen zijn in de mate waarin er echte samenwerking tot stand komt. Dat zie je in Nederland ook uiteraard. Van de school in Wedding met een kunst en cultuurprofiel was ik echt onder de indruk. Je hoorde en zag dat er vanuit een duidelijke visie wordt gewerkt. Kunst en cultuur zijn door de hele school aanwezig en het wordt verbonden met andere vakken. BSO en onderwijs werken aan dezelfde thema’s en leerkrachten en pedagogisch medewerkers vormen echt een team. Het was een cadeautje dat we ook nog een deel van de dansvoorstelling konden zien waar ale kinderen aan hebben gewerkt in het afgelopen jaar.


Foto impressie