Seminars

Hij en zij of... het?

Genderneutrale opvoeding en educatie in de opvang en het onderwijs van het jonge kind 

In het Zweedse Stockholm zijn een paar kinderdagverblijven al een aantal jaren bezig met genderneutrale opvoeding. Jongens en meisjes worden neutraal aangesproken met ‘vriend’ en ‘het’. Spelmateriaal is niet gegroepeerd in de traditionele huishoek en bouwhoek, maar staat naast en door elkaar. Boeken worden zorgvuldig geselecteerd, waarbij boeken met de bekende stereotypen worden vermeden. Is dit een goede manier?

Sprekers

Lotta Rajalin, hoofd van kinderdagverblijf Egalia uit Stockholm .

dr. Marleen Groeneveld, onderzoeker bij het Societal Challenges Lab van de Universiteit Leiden.

Donderdag 24 september 2020, 13:30 tot 17:00 uur in Utrechtlees meer en schrijf u in

Dit seminar is VOLGEBOEKT

Pubers in de bso

Een seminar over tieners, of pubers. Tieners lijken een verloren groep als het gaat om buitenschoolse opvang. Dat is echt heel jammer want jonge tieners hebben ook, of mischien wel juist, ondersteuning en aandacht nodig.

Sprekers

Dr. Jiska Peper is als onderzoeker en als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij vertelt over de breinontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar en wat dat vraagt van de begeleiding door volwassenen.

Mike Menke is pedagogisch coördinator van de Erika Mann Grundschule in Berlijn. Hij zal vertellen over hoe zij de oudste kinderen weten te boeien en wat zij doen om de ontwikkeling van de pre-pubers en pubers te ondersteunen.

Tienercentrum Tiens - Stichting Kinderopvang Naarden-Bussum: Tiens is de bso-locatie voor tieners van 10 tot 16 jaar. De groepsruimtes en activiteiten zijn volledig afgestemd op de tienerleeftijd. De pedagogisch medewerkers bij Tiens zijn speciaal opgeleid om tieners te begeleiden.

Vrijdag 14 februari 2020, 9.30 tot 13.15 uur inclusief lunch in Utrechtlees meer en schrijf u in

Dit seminar is VOLGEBOEKT

Peuters en kleuters in het ikc

Een seminar rond de visie van Denemarken op het aanbod voor de leeftijdsgroep 3-6 jaar. Wat kunnen wij leren van Denemarken en wat van een Nederlands kindcentrum met ruime ervaring op dit gebied?

Sprekers

Rikke Wettendorf: BUPL Denemarken/ Kopenhagen. Zij gaat in op de doelstellingen en werkwijze voor de groep 3 tot 6-jarigen in de Kinderopvang in Denemarken.

Nicole Hanegraaf Delta-onderwijs Nederland, voormalig directeur van IKC De Ontdekking in Oosterhout. Nicole vertelt aan de hand van praktijkervaringen hoe we een aanbod kunnen creëren voor deze leeftijdsgroep.

Prof. Paul Leseman, hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Paul Leseman reflecteert op de bovenstaande presentaties en geeft aanvullingen over wat bekend is uit de wetenschap over het gewenste aanbod voor deze groep.

Woensdag 27 november 2019, 10.00 tot 13.15 uur inclusief lunch in Utrechtlees meer en schrijf u in

Sociale inclusie van jonge kinderen

Wat is dat? Hoe doe je dat??

Seminar naar aanleiding van het Erasmus+-project: ‘Social Inclusion, Education and Urban Policy for Young Children 2016-2019’.

Sprekers: Dr. Elena Ponzoni is onderzoeker bij de afdelingen Sociologie en Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Elena Ponzoni zal een toelichting geven over het verschil tussen diversiteit en inclusie vanuit het perspectief van wetenschap en onderzoek.

Dr. Kirsten Nøhr is coördinator internationalisatie bij de Hogeschool van Amsterdam HES. Kirsten is de initiatiefnemer van het Erasmus+-project en heeft in het kader van dit project documentaire films gemaakt over pedagogisch professionals in een inclusieve werksituatie. Zij zal ingaan op de praktijk van inclusief werken in kinderopvang en onderwijs .

Woensdag 18 september 2019, 10.00 tot 13.15 uur inclusief lunch in Utrechtlees meer en download de presentaties

De ruimte als derde pedagoog: wat is de invloed van de binnenruimte op het gedrag van kinderen?

In gesprek met 'Pistoia' naar aanleiding van het proefschrift van Ine van Liempd.

Sprekers: Dr. Frederica Taddei, gemeente Pistoia, vertelt over de manier waarop kindercentra in Pistoia de ruimte inzetten als derde pedagoog. Dr. Ine van Liempd, Bureau Akta, vertelt over haar onderzoek naar de invloed van (de inrichting van) de speelruimte op het gedrag en de ontwikkeling van kinderen.

De voertaal is Engels. Er is een vertaler aanwezig. Je kunt Nederlandssprekend deelnemen aan de discussie.

Vrijdag 14 juni 2019, 10.00 tot 13.15 uur inclusief lunch in Utrechtlees meer en en download de presentaties

De pedagogische coach: schakel tussen theorie en praktijk

Welke methodieken en tools staan de pedagogische coach ter beschikking en wat kunnen we leren uit het buitenland?

Sprekers: Milda Bredikyte, Universiteit van Litouwen over The Adult as a Mediator of Development in Children’s Play. Elly Singer over het doen van praktijkonderzoek en de relatie tussen theorie en praktijk. Marianne Krabben en Imke Ermers van KION over de inzet van pedagogische coaches.

De voertaal is Engels. Er is een vertaler aanwezig. Je kunt Nederlandssprekend deelnemen aan de discussie.

Vrijdag 12 april 2019, van 10.00 – 13.15 uur, incl. lunch (inloop 9:30 uur) in Utrechtlees meer en schrijf u in

Mediagebruik en ICT in voorzieningen voor het jonge kind (2-6 jaar).

ICT en de nieuwe media bieden veel mogelijkheden bij allerlei vormen van ontwikkelen, spelen en leren. Tegelijkertijd roept het gebruik veel vragen en onzekerheid op: wat leren kinderen ervan, wat zijn de risico’s, wat vraagt het van de professionals?

Werd gehouden op: maandag 1 oktober 2018 van 10.00 tot 13.15 uur inclusief lunch in Utrecht

Klik op 'Lees meer' voor het downloaden van de presentatieslees meer en download presentaties

Workshop Pina kan het!

De workshop is VOLGEBOEKT per 5 maart '18. Inschrijven heeft nog wel zin als u op een wachtlijst wil. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we een tweede workshop. Wij zullen u daar dan van op de hoogte stellen.

15 maart 2018, 9:30 - 13:00 uur

Klik op 'Lees meer' om het programma te bekijken of de handleiding te downoadenlees meer

Meer mannen in de kinderopvang?

6 februari 2018, 9:30 - 13:30 uur

Klik op 'Lees meer' om het programma te bekijkenlees meer